Bandlussen en karabiners
Bandlussen en karabiners zijn veel gebruikte artikelen ten behoeve van valbeveiliging. Het is echter belangrijk dat je bekend bent een aantal basisprincipes. Op deze manier kun je vertrouwen op de veiligheid van jouw PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen).
Bandlussen kennen diverse toepassingen en worden vaak gebruikt als ankerpunt. Bij het aanschaffen van een bandlus let je niet alleen op de afmetingen maar ook op het materiaal (bijv. nylon, polyester, polyamide, dyneema of staal) en de breeksterkte. De breeksterkte is wel afhankelijk van de manier waarop je de bandlus toepast. Hieronder zie je een voorbeeld op basis van de Petzl Anneau (bron: Petzl).
Bescherm bandlussen tegen scherpe randen. Wees je ervan bewust dat bandlussen minder sterk zijn als er knopen in liggen. Houd bandlussen weg van bijtende stoffen of hittebronnen. Controleer regelmatig de staat van bandlussen en laat deze tijdig keuren. Het is altijd aan te bevelen om een dubbele verankering te installeren voor extra veiligheid. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Voorbeeld verschillende manieren van plaatsen Petzl Wire Strop.
!!Belangrijk!!
Bandlussen zijn statisch: dit wil zeggen dat ze
er géén rek in zit, waardoor een bandlus nooit
gebruikt mag worden als leeflijn. Het risico op verwondingen bij
een val is dan zeer groot.
Karabiners zijn het sleutelelement tot valbeveiliging binnen de beveiligingsketen van de PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Het is dan ook van groot belang om de verschillende toepassingen, limieten en beperkingen van de karabiners te kennen en deze ook na te leven. Een karabiner biedt de maximale zekerheid tot valbeveiliging wanneer deze gesloten is en wordt gebruikt in de richting van de grootste as.
Er bestaan situaties waarin de karabiner kwetsbaar kan worden. Het is van groot belang om de volgende situaties te vermijden (zie onderstaande afbeelding);
- Het belasten van een andere as van de karabiner dan de grootste
- Het werken met een open snapper
- Het blootstellen van de karabiner aan een externe druk
Controle
Het is belangrijk om de karabiners altijd in het oog te houden, zodat jouw valbeveiliging altijd gegarandeerd blijft. Daarnaast is het slim om voor gebruik van een nieuwe karabiner te controleren of deze geschikt is:
- Controleer of de gekozen karabiner geschikt is voor het beoogde gebruik.
- Controleer of de doorsnede van de karabiner geschikt is.
- Controleer of de karabiner niet klem komt te zitten in het bevestigingsgat van het apparaat.
- Beoordeel de mogelijkheid dat de karabiner in een slechte positie komt en de stabiliteit van deze slechte positie.
- Controleer het risico van interactie tussen de karabiner en andere onderdelen van je valbeveiliging (dat iets klem komt te zitten of beschadigd raakt bijvoorbeeld).
Touwbeschermers
Wij raden bij een situatie waar het touw langs- of over een ruwe ondergrond schuurt het gebruik van een touwbeschermer (zie hieronder) ten zeerste aan.